Mijn studiekeuze

Afgelopen juli heb ik mijn Bachelor Egyptologie na vier jaar afgerond en ik kan zeggen dat ik geen betere studiekeuze had kunnen maken! Ik kijk daarom ook heel erg uit naar mijn Research Master Egyptology (Classics and Ancienct Civilizations), waar ik deze week aan begin.

Wanneer ik vertel dat ik Egyptologie studeer, richt het gesprek zich meestal direct tot mij. Waar de vraag wat ik studeer eerst voornamelijk een beleefdheidsvraag was, vult het hoofd van mijn gesprekspartner zich nu met vragen. Vandaar dat ik deze blog wil wijden aan de reden van mijn studiekeuze, om hopelijk in ieder geval één veelvoorkomende vraag te beantwoorden.

Hoe kom je erop om Egyptologie te studeren?

Het is niet zo dat ik heel mijn leven al Egyptoloog wilde worden, ik heb altijd brede interesses gehad en vond het moeilijk om dat te beperken en tot een studiekeuze te komen. Wanneer ik terugkijk op mijn leven, dan zie ik wel dat het Oude Egypte een terugkerende interesse was. De enige keer dat ik een langere periode over het Oude Egypte les kreeg was op de basisschool, en nadat we klaar waren met het hoofdstuk over Egypte ging ik naar de bibliotheek om hier boeken over te lenen en kwam ik thuis met enthousiaste verhalen over mummificatie. Een andere instantie was op de middelbare school, waar het Oude Egypte in één paragraaf werd behandeld in het geschiedenisboek, maar waar ik in de vakantie informatie op ging zoeken over hiërogliefen, omdat ik graag iets wilde leren. Aan het einde van de middelbare school moesten wij een profielwerkstuk maken, en het onderwerp waar ik met mijn groepje op uitkwam, was de Uittocht van de Israëlieten uit Egypte. Voor dit profielwerkstuk onderzocht ik de kunst en het schrift van het Oude Egypte, en schreef ik zelf een tekst in hiërogliefen. Door middel van een muurschildering beantwoordden ik en mijn twee groepsgenoten onze onderzoeksvraag: Hoe zouden de Oude Egyptenaren de uittocht van de Israëlieten hebben ervaren, en hoe kunnen wij dat weergeven op een manier zoals de Oude Egyptenaren dat zouden hebben gedaan? Met ons profielwerkstuk hadden wij uiteindelijk de GRIP profielwerkstukwedstrijd 2017 gewonnen, een hele mooie ervaring en afsluiting van al ons harde werk.

Terwijl ik in deze periode zo enthousiast onderzoek deed voor mijn profielwerkstuk, zei een groepsgenootje: Zou jij niet gewoon Egyptologie moeten studeren? Maar op dat moment moest ik lachen, nee, dat is veel te specifiek! Maar nu blijkt, het was toch de juiste keuze, het duurde alleen iets langer om hier achter te komen.

Voordat ik ging studeren heb ik een tussenjaar genomen, welke ik onder andere heb gebruikt om naar de Evangelische Hogeschool te gaan en hier het EH Traject te volgen. Een half jaar waarin ik bezig was met persoonlijke ontwikkeling en geloofsontwikkeling en studiekeuzebegeleiding kreeg. In deze periode heb ik een lijst van 17 studies die mij interessant leken, moeten beperken tot er uiteindelijk één overbleef. Bij één van die studies nam mijn enthousiasme iedere keer dat ik erover praatte toe, dit was Egyptologie, of beter gezegd Oude Nabije Oosten-Studies.

Het mooie van deze opleiding vind ik dat al mijn interesses samenkomen in één studiegebied. Al de aspecten die ik bij de 17 opleidingen interessant vond – religie, kunstgeschiedenis, archeologie, antropologie, oude talen en teksten – komen aan bod in mijn opleiding. Op die manier kan ik vanuit veel verschillende disciplines kijken naar één gebied. Ik ben er dus achter gekomen dat de studie die mij veel te specifiek leek juist heel breed en veelzijdig is.

Terugblik 2021

2021 liep anders dan gedacht. Ik wist niet precies wat ik kon verwachten, aangezien 2020 al zo’n grote plottwist had, maar toch voelde alles anders.

Eind 2020, begin 2021 was ik zo tegen mezelf, mijn studie en corona aangelopen, dat ik er zelf niet meer uit kon komen. Ik heb hulp gezocht, ondanks dat ik het heel moeilijk vind om om hulp te vragen, en wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan! Ik kon naar een praktijkbegeleider en naar psychosomatische fysiotherapie (ik wist niet eens dat dit bestond), en dit heeft mij enorm geholpen met mijn overspannenheidsklachten en angsten met betrekking tot corona. Ik heb veel over mezelf geleerd en veel van mezelf moeten leren accepteren (een doorgaand proces).

Voor het eerst heb ik in mijn studie vakken niet gehaald, waar ik als perfectionist nogal moeite mee had, en na een half jaar moest ik toch toegeven aan de overspannenheid en accepteren dat studeren voorlopig niet meer zou lukken. Dus het nieuwe studiejaar in september ging ik in zonder studie, maar met veel vermoeidheid. Het is nog altijd om leren gaan met mindere energielevels en accepteren dat ik niet zoveel kan doen als ik zou willen en dit tegelijkertijd balanceren met het weer opbouwen van prikkels en activiteiten. Ook wanneer ik in februari weer ga beginnen met studeren, en in alle jaren die komen, zal ik rekening met mezelf moeten houden en goed oppassen dat ik mezelf niet weer de overspannenheid in werk. Als hoogsensitieve ADD-er, om er maar wat namen aan te geven, is dit toch de realiteit van de dag en iets waar ik nog in moet leren navigeren.

Ik ben wel ontzettend blij met mijn keuze om mijn studie even te pauzeren. Ik had tijd om aan mezelf te denken, te lezen, creatief bezig te zijn en nieuwe dingen te starten, gewoon voor mezelf. Zo is 2021 het jaar geworden waarin ik deze website eindelijk heb gelanceerd, na 10 jaar met het idee rond te hebben gelopen. Ook ben ik begonnen met het maken en verkopen van Bloemen van Stof. Ik nam de tijd voor koffie drinken en boeken lezen. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om tijd vrij te maken voor sociale contacten, juist in coronatijden, omdat ik heb ervaren wat de prijs is van jezelf isoleren. Ik heb het belang geleerd van goed letten op mijn mentale gezondheid en ben manieren aan het ontwikkelen om hier goed voor te zorgen.

Dus al liep 2021 zo anders dan gedacht, het viel wel op zijn plek, en dan zal 2022 ook wel goed komen denk ik.

Bloemen van Stof

Het idee voor Bloemen van Stof is al ruim 2 jaar in de maak, en nu, tijdens mijn studiepauze, had ik tijd om mijn naaimachine er weer eens bij te pakken en te experimenteren met nieuwe ideeën. In deze blog deel ik iets meer over hoe het idee voor de Bloemen zich ontwikkelde.

Corsage, mijn eerste Bloem van Stof, 2019

Ruim twee jaar geleden (juni 2019) had ik voor een etentje een corsage nodig, en ik zou ik niet zijn als ik die niet zelf zou maken. Dus vele uren werk later was het af, mijn allereerste Bloem van Stof! Sindsdien heeft deze bloem een mooi plekje op mijn kamer, een inspiratiebron voor toekomstige bloemen. Maar het idee bleef een beetje liggen, drukte van de studie en andere verplichtingen stonden in de weg van nieuwe ideeën uitproberen en dus bleef het bij deze ene bloem.

Totdat mijn zus ging trouwen in 2020 en zij graag een eigen boeket van stof wilde op haar trouwdag! Dus hebben wij het idee samen opgepakt en onze verschillende stijlen samengevoegd om haar boeket te maken.

Boeket, 2020

Dit boeket liet mij weer zien hoe veelzijdig de bloemen zijn en hoe leuk een boeket van stof kan zijn, maar ook dat er nog best veel was om uit te proberen voordat ik echt een goede manier had gevonden voor het maken van verschillende bloemen.

Toen kwam mijn zus op het idee voor Plantje van Stof, welke ze nu via haar website en Instagram verkoopt! We keken al uit naar de mogelijke samenwerkingen van Plantjes en Bloemen van Stof, mijn enthousiasme nam in ieder geval weer toe. Echter, zoals altijd, studie en andere verplichtingen zaten in de weg en nu was er ook nog een pandemie met de nodige stress bijgekomen, dus ik liet het nog even liggen.

9 oktober 2021, duurzaamheidsmarkt

Op 9 oktober 2021 hielp ik mijn zus met de verkoop van haar plantjes op onze eerste markt! Het was de eerste keer dat we de reacties van mensen in het echt konden meemaken, en hier kwamen leuke gesprekken uit voort. Ons enthousiasme om op meer markten te staan nam toe en nu ik tijdelijk was gestopt met studeren, had ik ook eindelijk de tijd om mijn Bloemen van Stof te maken! Met de deadline van een volgende kunstmarkt op 4 december stortte ik mij volledig op het maken van Bloemen en het opzetten van een nieuwe Instagrampagina, het publiceren van deze website en het maken van mijn allereerste visitekaartjes. (Misschien heb je het door, ik werk het beste met deadlines.)

Kunstmarkt 4 december 2021

En dan is het nu eindelijk zo ver, na ruim 2 jaar, het idee van Bloemen van Stof is werkelijkheid geworden! Ik heb samen met Plantje van Stof op een kunstmarkt gestaan en ga nu door met het maken en bedenken van nieuwe Bloemen en de verkoop via mijn Instagram en website. Er is nog zo veel mogelijk, en ik zit nog steeds vol met ideeën, maar de eerste stappen zijn gezet!

Het Begin

Ik hou niet zo veel van ergens mee beginnen. Ik wil er liever al mee bezig zijn, er midden in zitten. Maar om zo ver te komen zal ik toch echt eens moeten starten. Dit idee voor een website waar ik alles kan plaatsen en schrijven wat ik wil, zit al jaren in mijn hoofd, en dan moet ik toch eens de eerste stap zetten en gewoon maar gaan schrijven.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Pippi langkaus

Ik vind dit altijd een leuke quote, en heel soms voel ik mij ook zo. Maar ik moet zeggen dat mijn perfectionisme me vaak in de weg staat om dit met overtuiging te kunnen zeggen. Perfectionisme, onzekerheid, en wat al niet nog meer, het staat mij vaak in de weg om ergens achteraan te gaan, ook al zou ik het stiekem wel graag willen. Deze website starten bijvoorbeeld. Blogs schrijven. Dat soort dingen. Maar eens moet de eerste keer zijn en laten we dat nu eindelijk uit de weg halen en gewoon maar starten.

Met mijn website hoop ik mezelf te laten zien, waar ik van hou, wat ik graag doe, wat mij bezig houdt. Dit kunnen verschillende onderwerpen zijn, denk bijvoorbeeld aan mijn creatieve hobby’s zoals naaien en Bullet Journaling, een plek om te laten zien wat ik maak en hoe ik mij creatief ontwikkel. Maar ook mijn opleiding heeft een grote rol in mijn leven en ik doe het met liefde, al kan ik er ook te ver in worden gezogen. Dat brengt mij bij mijn volgende passie, namelijk rust. Ik heb nog veel te leren over dit onderwerp, en ik ben beter in advies geven hierover dan het zelf op te volgen… Al vanaf de middelbare school heb ik de neiging om mijzelf de overspannenheid in te werken, en al die tijd kan ik heel gepassioneerd vertellen over wat er mis is met de ‘burn-out cultuur’, maar ik blijf er toch steeds zelf in zitten en laat mij erin meetrekken.

Daarom wil ik deze plek gebruiken om daar ook over te schrijven, om erover na te denken, om in actie te komen, en ook om te leren het leven te nemen zoals het is, niet in opstand te komen, maar mee te deinen. Ik neem zelf even een pauze van mijn studie. Ik heb het nodig om mijn energie weer op te vullen, om mijn enthousiasme en passie weer terug te vinden, zodat ik niet struikelend en buiten adem over de finishlijn van mijn Bachelor kom, maar vol liefde voor mijn vak en enthousiasme om met de Master te beginnen. In deze maanden laat ik ook een aantal andere van mijn verantwoordelijkheden los (want waarom zou je alleen studeren als je ook nog eens verschillende commissies kan doen… zoals ik zei, ik heb nog veel te leren), en daarom dacht ik nu eindelijk werk te maken van deze website, en dan zullen we zien wat er verder uit komt.