Mijn studiekeuze

Afgelopen juli heb ik mijn Bachelor Egyptologie na vier jaar afgerond en ik kan zeggen dat ik geen betere studiekeuze had kunnen maken! Ik kijk daarom ook heel erg uit naar mijn Research Master Egyptology (Classics and Ancienct Civilizations), waar ik deze week aan begin.

Wanneer ik vertel dat ik Egyptologie studeer, richt het gesprek zich meestal direct tot mij. Waar de vraag wat ik studeer eerst voornamelijk een beleefdheidsvraag was, vult het hoofd van mijn gesprekspartner zich nu met vragen. Vandaar dat ik deze blog wil wijden aan de reden van mijn studiekeuze, om hopelijk in ieder geval één veelvoorkomende vraag te beantwoorden.

Hoe kom je erop om Egyptologie te studeren?

Het is niet zo dat ik heel mijn leven al Egyptoloog wilde worden, ik heb altijd brede interesses gehad en vond het moeilijk om dat te beperken en tot een studiekeuze te komen. Wanneer ik terugkijk op mijn leven, dan zie ik wel dat het Oude Egypte een terugkerende interesse was. De enige keer dat ik een langere periode over het Oude Egypte les kreeg was op de basisschool, en nadat we klaar waren met het hoofdstuk over Egypte ging ik naar de bibliotheek om hier boeken over te lenen en kwam ik thuis met enthousiaste verhalen over mummificatie. Een andere instantie was op de middelbare school, waar het Oude Egypte in één paragraaf werd behandeld in het geschiedenisboek, maar waar ik in de vakantie informatie op ging zoeken over hiërogliefen, omdat ik graag iets wilde leren. Aan het einde van de middelbare school moesten wij een profielwerkstuk maken, en het onderwerp waar ik met mijn groepje op uitkwam, was de Uittocht van de Israëlieten uit Egypte. Voor dit profielwerkstuk onderzocht ik de kunst en het schrift van het Oude Egypte, en schreef ik zelf een tekst in hiërogliefen. Door middel van een muurschildering beantwoordden ik en mijn twee groepsgenoten onze onderzoeksvraag: Hoe zouden de Oude Egyptenaren de uittocht van de Israëlieten hebben ervaren, en hoe kunnen wij dat weergeven op een manier zoals de Oude Egyptenaren dat zouden hebben gedaan? Met ons profielwerkstuk hadden wij uiteindelijk de GRIP profielwerkstukwedstrijd 2017 gewonnen, een hele mooie ervaring en afsluiting van al ons harde werk.

Terwijl ik in deze periode zo enthousiast onderzoek deed voor mijn profielwerkstuk, zei een groepsgenootje: Zou jij niet gewoon Egyptologie moeten studeren? Maar op dat moment moest ik lachen, nee, dat is veel te specifiek! Maar nu blijkt, het was toch de juiste keuze, het duurde alleen iets langer om hier achter te komen.

Voordat ik ging studeren heb ik een tussenjaar genomen, welke ik onder andere heb gebruikt om naar de Evangelische Hogeschool te gaan en hier het EH Traject te volgen. Een half jaar waarin ik bezig was met persoonlijke ontwikkeling en geloofsontwikkeling en studiekeuzebegeleiding kreeg. In deze periode heb ik een lijst van 17 studies die mij interessant leken, moeten beperken tot er uiteindelijk één overbleef. Bij één van die studies nam mijn enthousiasme iedere keer dat ik erover praatte toe, dit was Egyptologie, of beter gezegd Oude Nabije Oosten-Studies.

Het mooie van deze opleiding vind ik dat al mijn interesses samenkomen in één studiegebied. Al de aspecten die ik bij de 17 opleidingen interessant vond – religie, kunstgeschiedenis, archeologie, antropologie, oude talen en teksten – komen aan bod in mijn opleiding. Op die manier kan ik vanuit veel verschillende disciplines kijken naar één gebied. Ik ben er dus achter gekomen dat de studie die mij veel te specifiek leek juist heel breed en veelzijdig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: