Terugblik 2021

2021 liep anders dan gedacht. Ik wist niet precies wat ik kon verwachten, aangezien 2020 al zo’n grote plottwist had, maar toch voelde alles anders.

Eind 2020, begin 2021 was ik zo tegen mezelf, mijn studie en corona aangelopen, dat ik er zelf niet meer uit kon komen. Ik heb hulp gezocht, ondanks dat ik het heel moeilijk vind om om hulp te vragen, en wat ben ik blij dat ik dit heb gedaan! Ik kon naar een praktijkbegeleider en naar psychosomatische fysiotherapie (ik wist niet eens dat dit bestond), en dit heeft mij enorm geholpen met mijn overspannenheidsklachten en angsten met betrekking tot corona. Ik heb veel over mezelf geleerd en veel van mezelf moeten leren accepteren (een doorgaand proces).

Voor het eerst heb ik in mijn studie vakken niet gehaald, waar ik als perfectionist nogal moeite mee had, en na een half jaar moest ik toch toegeven aan de overspannenheid en accepteren dat studeren voorlopig niet meer zou lukken. Dus het nieuwe studiejaar in september ging ik in zonder studie, maar met veel vermoeidheid. Het is nog altijd om leren gaan met mindere energielevels en accepteren dat ik niet zoveel kan doen als ik zou willen en dit tegelijkertijd balanceren met het weer opbouwen van prikkels en activiteiten. Ook wanneer ik in februari weer ga beginnen met studeren, en in alle jaren die komen, zal ik rekening met mezelf moeten houden en goed oppassen dat ik mezelf niet weer de overspannenheid in werk. Als hoogsensitieve ADD-er, om er maar wat namen aan te geven, is dit toch de realiteit van de dag en iets waar ik nog in moet leren navigeren.

Ik ben wel ontzettend blij met mijn keuze om mijn studie even te pauzeren. Ik had tijd om aan mezelf te denken, te lezen, creatief bezig te zijn en nieuwe dingen te starten, gewoon voor mezelf. Zo is 2021 het jaar geworden waarin ik deze website eindelijk heb gelanceerd, na 10 jaar met het idee rond te hebben gelopen. Ook ben ik begonnen met het maken en verkopen van Bloemen van Stof. Ik nam de tijd voor koffie drinken en boeken lezen. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om tijd vrij te maken voor sociale contacten, juist in coronatijden, omdat ik heb ervaren wat de prijs is van jezelf isoleren. Ik heb het belang geleerd van goed letten op mijn mentale gezondheid en ben manieren aan het ontwikkelen om hier goed voor te zorgen.

Dus al liep 2021 zo anders dan gedacht, het viel wel op zijn plek, en dan zal 2022 ook wel goed komen denk ik.

6 gedachten over “Terugblik 2021

 1. Lieve Hilde,
  Ik kreeg je visite kaartje van Eline.
  Wat een mooie web-site heb je!
  De volgende keer koop ik graag een boeket.
  We wensen je heel veel geluk en succes voor 2022.
  Tot binnekort weer.
  Sylvie ( moeder van Maaike) en Eline

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: